Hoe maak ik van Pizzabol de perfecte pizza?

Stap 1

Ontdooi

Haal het potje minstens 1.5 uur voor het bakken uit de diepvries. Dompel het potje met deksel onder in heet water tot net onder de rand en laat 1,5 uur staan. Zorg dat er geen water bij de bol kan. Eenmaal de bol ontdooid en gerezen is, heb je nog 1 uur de tijd om het deeg vlot te bewerken. Je kan de bol altijd in de koelkast plaatsen om het rijsproces te vertragen.

Stap 2

Voorverwarmen

Zet alvast de oven op de maximale grill stand.

Heb je een pizzasteen? Verwarm de steen mee voor, liefst zo dicht mogelijk bij de grill (+/- 10 cm) zodat die echt heel heet wordt.

Stap 3

Deeg voorbereiden

Gooi een vol hand bloem (of semola) op de deegbal in het potje. Strooi ook 2 handen bloem op je aanrecht. Haal de bol uit de verpakking en laat de bol in de grote bloemhoop vallen. Wees royaal, de overtollige bloem schudden we er later gewoon af.

Draai de hele deegbol regelmatig om in de bloem (onderkant wordt bovenkant). Doe dit zo’n drietal keer. Plet de deegbol centraal met je handen en duw de lucht gelijkmatig naar de buitenkant. De laatste centimeter vormt de rand, die mag je niet plat duwen. Alle lucht wordt daar mooi verzameld!

Stap 4

Beleggen

Schud het overtollige bloem van de deeg en leg de pizza opeen pizzaschep.

Tip: Strooi er op voorhand ook wat bloem op zodat de pizza beter glijdt. Test of de bodem voldoende glijdt alvorens te beleggen. Hij mag nergens plakkerig zijn onderaan.

Beleggen maar! Opgelet: gebruik maximaal 3 soeplepels saus, anders wordt je pizza te nat.

Tips: Mix hele San Marzano tomaten uit blik met olie, peper en zout. Zoek achter droge buffelmozarella voor het ultieme resultaat. Laat de mozarella gesneden uitlekken.

Stap 5

Bakken

Schuif de pizza van de pizzaschep naar de bakplaat of pizzasteen.

Bak op ovenplaat of pizzasteen die minstens 15 min op de heetste grillstand heeft voorverwarmd ; 10 cm onder de grill, tot goudbruin. (enkele minuten). Bak ook met de grill aan. Zorg dat de grill gloeit bij het bakken. Als de onderkant nog niet gaar is maar de bovenkant wel, plaats je de steen lager in de oven.

Heb je een pizzaoven? Bak de pizza dan op 350 ~ 400 graden.